Murexin falszárító termékek!

Murexin falszárító termékek!

Ismerje meg a Murexin Falszárító megoldásait!

Minőségi felújító vakolatok

A KEMASAN vakolat tiszta vízzel történő keverése során a vakolatban nagy mennyiségű pórus képződik, amelyeket mikrokapillárisok kötnek össze. Ezeken a rendkívül szűk pórusokon a víz képtelen folyékony formában átjutni, ugyanakkor a pára igen. A vízben oldott sók a víz párolgásának következtében lerakódnak a vakolat alsó rétegeiben, míg a felújító vakolat pórusait teljesen fel nem töltik.

A felületre azonban ezáltal nem jutnak ki, így nem okoznak a vizes falakra jellemző károsodást és sófoltokat.
Az optimális légpórus arány eléréséhez a vakolatot 10 percnél nem szabad tovább keverni, mert a túl sok pórus kialakulása csökkenti a vakolat szilárdságát. A vakolathoz tiszta vizet adjon, az előírásnak megfelelően. Tilos a habarcs „javítása” (mésszel, vagy más kémiai adalékszerrel), mivel ez tönkreteszi a vakolat szerkezetét.

Murexin falszárító rendszer


KEMASAN szárító vakolat

 • vizes, nedves falak felújítására
 • normál és finom szemszerkezettel
 • egyszerű alkalmazás
 • beltéri és kültéri felhasználásra
 • EN 998-1 R osztályú vakolat
Murexin Kemasan
Kemasan 580 – falszárító termék

A falak nedvessége megszüntethető

A talajból felszálló nedvesség problémája elsősorban a régebbi épületeket érinti, mert akkor még kevés figyelmet fordítottak a megfelelő vízszigetelésre. Sok esetben vízszigetelés egyáltalán nincs beépítve, vagy már tönkrement. Rosszabb esetben a vízelvezetés sem megoldott, az esővíz közvetlenül a fal mellé, alá folyik, vagy erősen cementes, párazáró vakolat van a lábazaton, illetve cementes anyaggal javították vissza a  a vízzel és sóval telített vakolatot. 
Ilyenkor gyakran fordulnak elő a nedves falakra jellemző károsodások: nedves foltok, sókivirágzás, festék és vakolat hámlása. 

A felújítás előtt ellenőrizni kell a lehetséges problémaforrásokat és a nedvesség megjelenésének okait. Első lépésként meg kell szüntetni a vízelvezetésből adódó problémákat, mint pl. az eltömődött eresz, vagy esővíz elvezető rendszer. 

Miután megszüntettük a kiváltó okokat, a károsodásokat kell helyre állítani. A fal nedvességének mértékét, illetve a kapilláris vízfelvétel magasságát meg kell határozni, ennek függvényében lehet kiválasztani a megfelelő eljárást. 
A felújításkor legtöbbször egyszerre kell gátolni a kapilláris vízfelszívódást, azaz útját állni a falban felszálló nedvességnek (vízszintes vízzár) és lehetővé tenni a falban már meglévő nedvesség kipárolgását felújító vakolatrendszer alkalmazásával. 

Nagyon alacsony nedvesedés esetén a felújító vakolatrendszer használata önmagában is megoldhatja a problémát. 

A felújító vakolatok (falszárító vakolatok) speciális tulajdonságokkal rendelkeznek, ami garantálja a hosszú ideig tartó, hatékony működést. 

A KEMASAN felújító vakolatok alapvető jellemzője, hogy lehetővé teszi a falakból a nedvesség kipárolgását, anélkül, hogy a vakolat felszínén olyan elváltozásokat okozna, mint a sókivirágzás, foltok, vagy vakolat hámlása. Alkalmazható beltérben és kültéren egyaránt. 

 1. IM 55 injektáló anyag kőműves szerkezetekhez
 2. Repol BS 05 G betonglett
 3. DS 28 szigetelőiszap
 4. KEMASAN 580 szárító vakolat
 5. KEMASAN 590 F finom felújító vakolat
 6. szilikát/mészfesték

A falban felszálló nedvesség kezelésének lépései

1. A nedvesség szintjének meghatározása, a károsodott vakolat leverése

Murexin falszárító rendszer

A nedves vakolatot el kell távolítani a látható nedvesség szintje felett kb. 70 cm-ig, majd felújító vakolatrendszerrel visszajavítani. A fugákban lévő sós, nedves habarcsot is ki kell kaparni minél mélyebben. A laza maradványokat drótkefe, vagy drótkorong segítségével távolítsa el, majd kompresszorral, levegővel tisztítsa meg a teljes felületet. 

2. Az injektáló anyag tubusainak felhelyezése

Murexin falszárító rendszer

A falban hiányzó vagy sérült szigetelés pótolható IM 55 injektáló emulzió injektálással, mely megakadályozza a kapilláris nedvesség további emelkedését. Az IM 55 injektáló anyagot a padló feletti legalsó kőműves szerkezeti fugába kell bejuttatni.  
14 mm átmérőjű furatokat kell készíteni vízszintesen a fugába. A fúrót csak 5 cm-el a fal másik vége előttig kell vezetni.  A lyukak távolsága kb. 10 cm. A KS 10 folyadékelvezető pálcát ütközésig az SW 30 szívósarokba kell tolni, és a kettőt együtt a fúrt lyukba kell vezetni. A fal átitatódása után a lyukak lezárása Repol BS 05 G betonglettel történik, majd a felület a lyukak fölötti sorig DS 28 szigetelőiszap kétrétegű felhordásával szigetelendő.

3. Gipszes anyagok eltávolítása

Murexin falszárító rendszer

A nedvességre érzékeny gipszes anyagokat el kell távolítani, pl. amivel a szerelődobozokat vagy kábeleket rögzítették, és BP 33 gyorskötésű (kb. 4 perc) cementhabarccsal lehet helyettesíteni. A nedves falakon a glettelt réteget is el kell távolítani, semmilyen gipszes anyagot nem szabad nedves falakon használni.

4. A KEMASAN felújító vakolat keverése és alkalmazása

Murexin falszárító rendszer

A szárító vakolat megfelelő működéséhez legalább 2 cm vastagság szükséges. Ha a fal egyenetlensége ettől nagyobb vastagságot igényel, több rétegben dolgozunk. Kötésben rakott, fugázott tégla falon nem szükséges gúzoló alkalmazása. Sima felületeknél szükséges előfröcskölés, melyet a javító vakolat anyagából, víz hozzáadásával készíthet el.  
A szárító vakolatot kézzel, simítóval hordja fel a falra, minden további réteg esetében egyszerre kb. 1 cm rétegvastagságban. A rétegek közti várakozási idő 24 óra. A következő réteg felvitele előtt az előző réteget jól meg kell nedvesíteni. Végső felületképzéshez használja a KEMASAN 590 F finom felújító vakolatot.

5. Festés páraáteresztő festékkel

Murexin falszárító rendszer

Amikor a vakolatréteg már köt, fa, vagy műanyag simítóval dörzsölje át. Védje a túl gyors kiszáradástól (pl. tűző nap, magas hőmérséklet). A KEMASAN szárító vakolat felhordása után kb. három héttel, páraáteresztő festékekkel festhető. Belső felületekhez mészfestéket (CA 300) vagy szilikát festéket (SK 500), külső felületekhez szilikát vagy szilikon páraáteresztő festékeket (SX 40, SK 60 és SX 80) javasolják. A felújító vakolatok páraáteresztők. Ahhoz, hogy a hatásukat ki tudják fejteni, a további rétegeknek is páraáteresztőnek kell lenniük.

6. Szellőztetés

Murexin falszárító rendszer

Azok a felületek, amelyekre a KEMASAN felújító vakolatokat felhordták, a kivitelezés után nem sokkal már szárazak, komfortos hőmérsékletűek. Nagyobb nedvességtartalmú falak esetén biztosítani kell a helyiségek megfelelő szellőzését, különösen az első időszakban. Szükség esetén mechanikus páramentesítők is felszerelhetők. Később az ablakok nyitása, a szokásos használat melletti komfort szellőzés is elegendő légcserét biztosít.

Murexin. Ami tart.