Otthonfelújítási támogatás – a legfontosabb tudnivalók!

Otthonfelújítási támogatás – a legfontosabb tudnivalók!


Minden, amit tudnod kell az Otthonfelújítási támogatás igénybevételéről!

Az elmúlt időszakban sokat lehetett hallani felújítási kedvezményekről és hitelekről. Mostani cikkünkben igyekszünk a legegyszerűbben összeszedni a legfontosabb tudnivalókat.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy a mostani összefoglaló anyagunk egy nagyon jó kiindulópont, de közel sem tér ki minden jogszabályi aspektusra. Ahhoz, hogy eldöntsük, érvényesek-e ránk a támogatások, mélyebb ismeretekre, utánajárásra van szükség. Keressen minket bátran további információért, vagy felmerülő kérdéseivel!

Nézzük hát, hogy kik, mikor, hogyan, milyen mértékben vehetik igénybe a támogatást?!

Az otthonfelújítási támogatás célja

Az Otthonteremtési Program keretén belül azok a családok, akik felújítják ingatlanukat, támogatásban részesülnek.

A támogatás összege a felújítási költségek legfeljebb 50 %-a, és maximum 3 millió forint. Számlával kell igazolnunk a felújítást és utólag megfizeti számunkra az állam a költségeink felét. Így tehát minden, az otthonunkban végzett beruházást féláron tehetünk meg!

Igen, otthonunkra, lakásunkra, lakhelyünkre, tehát nyaralóra nem igényelhetjük. 

Fontos, hogy mind a munkaköltség, mind az anyagköltség elszámolható, a megfelelő számlák bemutatásával. Továbbá fontos, hogy az állam utólag fizeti meg a költségeket, tehát az anyagi fedezetnek rendelkezésre kell állnia, hogy kifizethessük a felhasználandó anyagokat és a kivitelezéshez szükséges szakmunkát.

A legfontosabb információk

Mértéke
Maximum 3 millió forint összegű támogatás.

Visszaigénylési határidő
Az igénylésre a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig van lehetőség. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni.

Kölcsön igénybe vehető?
Igen! 

Az Otthonfelújítási kölcsön igénybevétele esetén a támogatás iránti kérelem 2021. máricus 1-jétől nyújtható be.

Ki igényelheti?

Magyar állampolgár, cselekvőképes személy.

Legalább 1 gyermeket váró vagy nevelő házastársak vagy élettársak közösen, egy alkalommal. A gyermeknek 25 év alattinak kell lennie!

Különélő szülőknél az a szülő veheti igénybe, akinél legalább egy közös gyermek lakik. Vagy külön-külön 50-50% -ban igényelhetik. 

Az igénylőnek a  támogatással érintett lakásban legalább 50 %-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie.

Az igénylőnek legalább 1 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie, melyben egybefüggően maximum 30 nap megszakítás lehet.

Köztartozásmentes személynek kell lennie.

Hány alkalommal vehető igénybe a támogatás?

A támogatás egy alkalommal vehető igénybe, az utolsó  felújítási számla kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig.

Technikai, pénzügyi információk

Egy felújítás költsége az anyagköltségből és a munkadíjból adódik össze. Fontos kitétel, hogy a maximális 3 milliós támogatás elérése érdekében mindkettőnek minimum 1.5 milliót el kell érnie, és legfeljebb 4.5 millió forintig terjedhetnek.

Tehát minimum 1.5 millió FT munkadíjra számíthatunk 4.5 millió FT anyagköltséget és fordítva. Így 6 millió forint a teljes felújításunk, aminek a felét igényelhetjük vissza.

A számítás a következő!

A kisebb összegeknél is ezt a számítást alkalmazzuk. Az anyagköltség és a munkadíj esetén a kisebb összeget vesszük alapul. Ennek a kétszerese lesz a támogatásunk. Tehát ha például 500.000 forint a munkadíjunk és 2.000.000 forint az anyagköltségünk, akkor a 2.5 millió forintos felújításunkból az állam a kisebb összeg, tehát a munkadíj kétszeresét téríti meg nekünk. Így tehát 1.000.000 forintot kapunk vissza.

A hivatalos megfogalmazás szerint a támogatás maximuma az anyag és munkadíj közül a kisebbik költség kétszerese. Tehát 1.5 millió forint anyagköltségre 3 millió forint a támogatás, de 1 millió anyagköltségre 2 millió forint.

A CSOK és a lakásfelújítási támogatás viszonya

A kettő működik együtt, de a CSOK-nál már felhasznált számlákat nem lehet újra felhasználni, külön-külön kell kezelni a támogatásokat. Tehát együtt működnek és felhasználhatóak, de külön kell kezelnünk őket, külön igénylési procedúrával.  

Anyagi megfontolások, számítások és tanácsok

Hogyha többet szeretnél megtudni a felújítást érintő hitel megoldásokról, akkor a bankmonitor.hu gazdasági szakembereinek számításait, tanácsait ajánljuk, egy rövid, 15 perces videóban összefoglalják a legfontosabb pénzügyi tudnivalókat.

Milyen esetekben igényelhetjük a támogatást?

Otthonunk felújításával kapcsolatos teendők széles körére igényelhetjük a támogatást. Ezek a következők:

• víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje
• fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
• fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
• az épület külső festése, színezése, valamint szigetelése, utóbbinál, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
• a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
• tető cseréje, felújítása, szigetelése,
• égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
• klímaberendezés beépítése, cseréje,
• napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,
• belső tér felújítása, ideértve a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, a galériaépítést, a belső lépcső kialakítását és cseréjét, a szaniterek beépítését vagy cseréjét, a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét, a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,
• a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,
• kerítés építése,
• gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
• terasz, loggia, erkély, előtető építése,
• térburkolat készítése, cseréje,
• télikert kialakítása,
• amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül – meghatározott akadálymentesítési munkák,
• alapozási szerkezet megerősítése, valamint
• beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje,
• használati melegvíz rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.

A támogatás a fent említetteken kívül energetikai, energiahatékonyságot javító korszerűsítésekre is – így például fűtési rendszer cseréjére, új kazán vagy bojler beszerzésére, külső-belső szigetelésre, nyílászárók cseréjére, de akár napelemes rendszer kiépítésére is – kérhető.

Mielőtt igénybe venné a támogatást, kérjük nézze meg az alábbi linkeket is!

Hivatalos állami tájékoztató

Kivitelezők számára szerződés minta

Kérelmek benyújtása a Magyar Államkincstár weboldalán

Kérdéseikkel, kalkulációval, árajánlat igényeivel állunk partnereink és érdeklődők rendelkezésére!

Mindenkinek kívánunk szuper felújításokban gazdag 2021-es évet!